Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.11.2009 08:49 - Съвети за използването на маски1 в битова обстановка в случай на огнища на грип A(H1N1)
Автор: hapcheto Категория: Други   
Прочетен: 610 Коментари: 0 Гласове:
0



Съвети за използването на маски1 в битова обстановка в случай на огнища на грип A(H1N1)

Временно ръководство


Този документ представлява предварително ръководство за използването на маски в обстановка, в която е регистрирано огнище на новия грип, предизвикан от вирус  A(H1N1). В случай на постъпване на допълнителни данни документът ще бъде преразгледан.
Историята на въпроса
На дадения етап фактите говорят, че основен път за предаването на новия грип, предизвикан от вирус A(H1N1), са капките, отделяни от дихателните пътища при говорене, кашляне и кихане.
Всеки човек, намиращ се в близък контакт (в рамките на 1 метър) с човек, у който съществуват симптомите на грипа (температура, кихане, кашляне, хрема, втрисане, болка в мускулите и др.) рискува да се зарази вследствие на попадането в организма му на потенциално инфектирани капки от дихателните пътища.
Изследванията, провеждани в условията на медицинските заведения, според оценката на мерките, позволяващи ограничаване разпространението на респираторните вирусни инфекции, позволяват да се направи извода,  че носенето на маски може да ограничи разпространението на вируса. Наред с препоръките по повод носенето на маска в медицинските заведения се съобщава за допълнителни мерки, които могат да окажат влияние на нейната ефективност, такива като обучението как правилно да се използва маската, как редовно да се сменя и как правилно да се сваля и изхвърля за боклука. Обаче не бяха установени предимства на носенето на маската в обикновена обстановка, особено на открито, за разлика от затворените пространства в близък контакт с човек със симптомите на грипа
Независимо от това, мнозина могат да пожелаят да носят маска у дома или на обществени места, особено ако се налага да бъдат в пряк контакт с човек със симптомите на грипа, например при грижи за болен член от семейството. Още повече, че ако човек със симптомите на грипа използва маска, закриваща носа и устата, то респираторните отделяния се задържат и това всъщност представлява съставна част от правилата, които кашлящия човек трябва да съблюдава.
Заедно с това неправилното носене на маската може фактически не да намали, а да увеличи риска от заразяване. При носенето на маската е необходимо да се съблюдават и други изисквания от общ характер, препятстващи предаването на заболяването от човек на човек, да се учите да носите маската правилно, вземайки под внимание културни и личностни съображения.
Общи съвети.......тук


Тагове:   грип,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hapcheto
Категория: Други
Прочетен: 28617
Постинги: 17
Коментари: 5
Гласове: 8
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930